Ja, selv efter en anden kemoterapi var der problemer med at synke. Tanke - metastaser i spiserøret. Men det viste sig at være en almindelig komplikation af kemoterapi. Slimhinden "brændte ud". Vi købte havtornolie. Det gjorde denne periode lettere.

Før den næste kemoterapi kræves en blodprøve for at vurdere antallet af leukocytter. Hvis det er meget lavt, kan kemien blive forsinket.

Afhængig af typen af ​​tumor ordineres en passende protokol. Som regel er det samtidigt 2-3 stoffer..
Hvad der vil være bivirkningen af ​​dem, afhænger af de specifikke lægemidler. Skal jeg bede om udenlandske kolleger? Du kan spørge lægen, om der er lignende importerede, men for pengene. (ærligt talt kan jeg ikke forestille mig, hvordan alt dette gøres i Rusland). Mest sandsynligt kan du ikke medbringe dem selv fra udlandet (det tager lang tid at forklare hvorfor, men jeg tror du ikke ville).

Det tilrådes (lige nu er det meget ønskeligt) at være til stede ved den første og anden injektion af kemi. Fordi allergiske reaktioner på injektionen af ​​lægemidlet normalt vises enten første eller anden gang. Sygeplejersken kan ikke sidde overfor hver patient hele tiden. Og nogen burde være der for at stoppe dropperen i det mindste i tide og ringe til søsteren, når uforståelige symptomer opstår (åndedrætsbesvær, skarpe smerter osv.). Der er en 99,9 procent chance for, at du ikke støder på dette, men det er bedre at stoppe.

Indtil du ved, om en slægtning får kvalme, og hvilken slags kvalme (du behøver ikke vente så meget på svær kvalme.. ikke alle har stærk kvalme), bør du ikke tilbyde hende frisk frugt og grøntsager, kålsalater og generelt mad, der kan øge gasdannelsen.... Bedre 2-3 dage efter kemi at overholde en slags diæt, der kan absorbere så meget som muligt (kartoffelmos, ris, frisk brød med noget i form af sandwich). Det vil være nyttigt at spise, så snart kroppens første reaktion på forgiftning er forbi (dvs. kvalme-toppen).
Det er bedre at drikke te, vand, sodavand (ja, sodavand med store bobler hjælper med at genoplive de gasser, der akkumuleres i maven og dermed delvis lindre kvalme. Naturligt skal du drikke det lidt. 3-4 sip. Ellers vil reaktionen være det modsatte). Ingen juice. Især surt. Fordi kemi gives ofte med støtte fra dexamethason, og det kan i sig selv forårsage halsbrand i 2-3 dage.

Det er usandsynligt, at din slægtning vil have en port, sandsynligvis drypper de i venerne. Kemi ødelægger venerne. Mellem kemien skal du derfor gymnastik til venerne - køb en ooooooooo meget blød lille kugle (endda et legetøj til katte lavet af blød gummi) og klem kuglen med din hånd UDEN indsats.. Bøj ikke fingrene til enden. Opladning sker ikke på fingrene, men ved at klemme og løsne håndfladen. Det styrker venerne! Og dette skal gøres uden fanatisme, men i 2-3 minutter flere gange om dagen.
Hvis vi taler om opereret brystkræft med fjernelse af lymfeknuder, "svinger" vi kun en sund hånd.
.
ufff. husk stadig - jeg skriver.

Mere om kvalme: når du føler dig syg, vil en person ikke spise. Men faktisk lindrer en lille mængde tæt mad kvalme..

Jeg vil tilføje: i gennemsnit kan manifestationer af kemoterapi sammenlignes med sygdommen med influenza. Så fortæl din slægtning. Græd ikke figner! intet forfærdeligt vil ske med hende inden for kemi. Og vigtigst af alt hjælper det med behandling dem, der tror på det, og som er positive. De, der sidder og venter på problemer, får problemer. Noget som dette.
Desuden, hvis en person får kemoterapi, betyder det slet ikke, at han i mange måneder vil føle sig dårlig. Slet ikke! Symptomer kommer og går, men livet fortsætter. Mange mennesker fortsætter generelt med at arbejde og forsøger at leve et normalt liv. Det er klart, at der er alder og alt det der, men dette er ikke en grund til at gå i seng og dø af frygt. Ja, der vil være dage, der ikke har det godt, men der vil også være gode dage. Og sådan vil være flertallet. Selvom der er en svag svaghed, er den ikke dødelig. Du skal bare finde noget, du kan lide (læsning, strikning, broderi, tegning... men du ved aldrig. Det vigtigste er ikke at have nyheder på tv.).

Oplysninger til pårørende: det er klart, at du er bange for din tante. Men når du kommunikerer med hende, så glem ikke, at INGENTING er ændret! Dette er stadig din tante. Og hun har brystkræft, ikke et sindssyge. Derfor er der ikke behov for alvorlige klager eller falske sjove ordsprog. Tal med hende normalt og om alt. Og ikke kun om sygdommen og dens helbred. Distraher hende med en række ikke-sygdomsemner. Det er meget vigtigt. For både dig og hende. Endnu en gang: hun mistede ikke sindet, hun fik bare kræft. Gentag ikke fejlene fra mange, mange, der begynder at tale med kræftpatienter som idioter eller små børn.

Kemoterapi. Min frygt - hvad der gik i opfyldelse, og hvad der ikke skete.

Da jeg fik at vide, at jeg var nødt til at gennemgå et adjuverende kemikursforløb, kunne jeg ikke kun forstå ordet "adjuvans", men jeg kunne heller ikke udtale det, og ordet "kemoterapi" kastede mig ned i en sådan modløshed, at jeg var klar til at tygge fluesvamp, bare ikke der.

De satte mig i afdelingen med list, overraskede mig og udnyttede min forvirring. Jeg gik til en konsultation, og jeg gik med det samme til hospitalet. Jeg forsøgte ærligt talt at flygte - uden held med at finde nogen i afdelingen (som ikke leder efter, finder han ikke) - hverken sygeplejersken eller lægen, jeg begyndte at bevæge mig hurtigt mod udgangen. Jeg vidste ikke dengang de hemmelige stier gennem buskene og baghavene, så jeg blev fanget af lægen fra klinikken, taget af hans arm og bragt tilbage til klinikken. Han fandt hurtigt alle, de gav mig en seng, viste afdelingen og introducerede mig til den behandlende læge. Nå, på dette tidspunkt besluttede jeg, at jeg nu bestemt kan gå hjem, men jeg hørte "Gå til afdelingen!" - "Hvordan. Jeg er ikke klar!" - "Ja, du bliver aldrig klar" - profeterede Dokhtur, og han havde helt ret - alle seks gange, da det var tid til at gå på dryp, var jeg helt uforberedt. Hvis det ikke var for vores utætte statsbudget, som der aldrig er nogen medicin til, selvom de ordineres til kræftpatienter, ville jeg være dryppet med det samme - det er jeg ikke i tvivl om. Men da det kun var en måned i maj, blev statsbudgettet stadig diskuteret, og onkologer ventede - de kan altid vente, de er vant til.

Men jeg havde den første detaljerede samtale om, hvad adjuvans, kemoterapi er, hvad de vil gøre for mig, hvilke stoffer, hvordan det sker, hvad der kan være, hvad der sker, hvad der ikke er, og det syntes mig, at noget ikke blev fortalt mig og skjuler noget for mig. Ifølge lægen er alt dette ikke svært, det meste tolereres godt, og generelt er der ingen grund til at bekymre sig om noget, at alt vil være i orden. Jeg troede dårligt det hele og. og så skete det. Her er forslagets kraft! I sidste uge indrømmede kun han, at han faktisk tvivlede stærkt på, at jeg kunne klare det hele, men takke Gud for, at han var stoisk tavs i fem måneder og fortsatte med at smile og lovede at reducere dosis, og jeg fortsatte som en tåbe, ærlig ord.

Så hvad var jeg så bange for i første omgang, og hvorfor jeg ville løbe væk så meget.... Fra filmene og bøgerne var indtrykket, at dette er noget forfærdeligt, og efter det er folk simpelthen ikke lejere, men snarere fede goners. Det syntes også for mig, at dette var sådan en forfærdelig procedure, og jeg ville kaste op og ødelægge i seks måneder og ville være helt deaktiveret og ikke kunne tjene mig selv.
Hvem bekymrer sig her beskrives, hvad det er, og hvad det spises sammen med.

Jeg havde et FAC-skema - "rød kemi": en dropper så den 21. dag i en pause, analyse, hvis alt er i orden - den næste og så 6 gange.

Jeg var bange for, at det ville være dårligt under dropperen - det var det ikke, for det første de gjorde var at grave i en flaske præmedicin med forskellige antiemetiske og antiallergiske lægemidler - efter det var det roligt. Når jeg først blev syg af præmedicinering - det var det ja - men efter min mening sagde mine værelseskammerater den dag "et syg hoved" til mig, og ondasetronen var ukrainsk, jeg eksperimenterede aldrig med det igen.

Jeg var bange for, at det ville være dårligt lige efter IV-dryppet - nej, det var det ikke, jeg rejste mig hurtigt, gik ind i bilen og kørte hjem. For at sikre, at jeg havde det godt efter den første, kørte jeg selv til de andre fem baner..

Jeg var bange for, at jeg ville kaste op og kaste meget og konstant - jeg var syg de første tre dage, men opkastning var kun den første dag og derefter ikke på alle kurser. Indtil tredje gang reddede hun sig selv med piller, så skiftede hun til injektioner. Der var en afhængighed af ondasetron, men selv efter den 6. injicerede de 4 tre gange om dagen i to dage, så klarede hun det.

Jeg var bange for, at det ville være dårligt hele tiden. Det var dårligt i tre dage, så indtil en uge var der svaghed, men den 6. dag var det allerede ret tåleligt. I to uger gik jeg bare i en afslappet tilstand.

Jeg var bange for, at det ville være meget dårligt. Det var, men på en eller anden måde er det ikke så direkte "rædsel-rædsel". bare forgiftning med forgiftning og de samme stoffer for at fjerne det.

Jeg var bange for, at jeg ikke ville være i stand til at tjene mig selv. De første par dage kom de for at hjælpe mig, så jeg ikke skulle være bange og ikke kede mig - men ikke altid, og det varede ikke længe.

Jeg var bange for, at jeg ikke ville være i stand til at arbejde. Jeg ville ikke arbejde. Jeg kunne, men på arbejde var der rod, forvirring og svajende, det var varmt udenfor, jeg følte mig godt og jeg arrangerede en ferie til mig selv. Ingen døde uden mig. Derudover forklarede lægen for mig, at efter kemoterapi faldt blodtal om to uger, og der er ingen immunitet, og på kontorer er der klimaanlæg, tør luft, mennesker med vira, og det er let at blive forkølet. Og forresten, en gang om ugen gik jeg ud og blev syg under klimaanlægget - jeg blev hurtigt behandlet og ikke længere risikeret.

Jeg var bange for, at det ville tage meget lang tid. Da jeg kom til den første, var der en mor med sin datter - hun havde den sjette, og jeg sagde, hvordan jeg misunder, og det har jeg så længe. Og så sagde de - "Du vil ikke lægge mærke til, hvordan tiden går, dropper, så forlader du i en uge, så løber den hurtigt i et par uger - du gør dine egne ting, så tag prøver og den næste" - det kom ud en til en. I en uge, mens jeg gik, akkumulerede nogle ting, så gjorde jeg dem, så test derefter.

Jeg var bange for, at mit hår ville falde ud med det samme. Nej, jeg barberede hovedet efter det andet - de første to havde jeg en kort klipning. De begyndte at falde ud den 15. dag, men der var stadig - så blev de bare trætte af at have hår overalt.

Jeg var bange for, at medicinen kom ind under huden ved venen, og der ville være nekrose. Forfærdelig. Var. Der var betændelse det sted, det gør stadig ondt, heler, men langsomt, men ikke så det var "rædsel-rædsel"

Jeg var bange. tabe sig! Jeg tabte to kg. Ja, med en startvægt på 47 er en vægt på 45 allerede en mærkbar forskel, men jeg vil indhente.

Jeg var bange for, at blodet ikke ville blive genoprettet efter kemoterapien, og ved den sjette ville jeg blive kvalt (lægen var også bange for dette). Det blev restaureret alle seks gange, og resultatet kom til radialet med indikatorer inden for normale grænser.

Jeg var bange for, at det ville være værre hver gang, og at der ville være en kumulativ effekt. Havde ikke. Den sjette var næsten den samme som den første, og den første var den letteste og i reduceret dosis..

Jeg var bange for, at jeg skulle overnatte i afdelingen. De lod mig gå hjem for første gang og tilbød ikke længere at blive der.

Jeg var bange for, at det ville være uoverkommeligt dyrt. Dyrt, men opretstående.

Jeg var bange. Det er vanskeligt at beskrive denne frygt, men det var meget stærkt, at ingen ville tage dårligt hensyn til mig eller ej, at de ville udpege mig, hvad der skulle gøres og derefter gøre hvad du vil. De talte med mig længe før udnævnelsen, lærte alle nuancerne i, hvordan jeg reagerer på stoffer, ventede, indtil mine kritiske dage var forbi, ingen kørte mig nogen steder, lavede et forsøg i en reduceret dosis og dryppede derefter fuldt ud, advarede om alle mulige konsekvenser med hver bivirkning Jeg var nødt til at ringe og høre, hvad jeg skulle skyde, jeg fik straks ordineret støttende stoffer. Da jeg ikke havde tid til at komme mig, ventede de på, at kroppen skulle indhente sig selv. Jeg lærte, at mange lægemidler, der ordineres, ikke stimulerer produktionen af ​​leukocytter, men fremkalder frigivelse af leukocytter i blodet fra kroppens reserver - således er blodprøven faktisk "forfalsket", og kroppen er udtømt.

Jeg var bange for stomatitis, dermatitis og dræbe leveren, da jeg er en stærk allergisk person, har jeg kronisk stomatitis siden barndommen og leveren efter hepatitis og cholecystitis. Og der var ikke.

Jeg var bange for, at der straks ville være en kunstig overgangsalder, og jeg havde mine menstruationer før den sjette.

Jeg var bange for, at jeg skulle bruge injektioner, men jeg har ingen til at gøre det. Jeg lærte at stikke mig selv.

Jeg var bange for, at der ikke ville være nok årer, da de er meget tynde, som jeg mener, og at de placeres i børsten. Problemer med vener var en gang, de var ikke så tynde, og vi nåede ikke børsterne, men i håndledene og lidt højere gjorde det næsten ikke ondt.

Der var noget andet, men ventet huskede det ikke. Fordi alt glemmes hurtigt. Jeg vidste det ikke, jeg var ikke bange, men det skete - min hukommelse blev værre, venerne er skrøbelige, neuropati, men på en eller anden måde falder alt gradvist. Derudover havde jeg behagelige bonusser - huden blev bedre og mine evige irritationer og skrælning forsvandt, neglene begyndte at vokse hurtigt og blev stærke, hvilket de ikke havde været i lang tid, mens mine perioder var regelmæssige og smertefri - de var tidligere meget problematiske. Og også i løbet af denne tid fik jeg nok søvn og blev rolig, rolig.

Rød kemi mod brystkræft: anmeldelser

Rød kemoterapi er den mest giftige form for kemoterapi medikamentbehandling. Navnet "rød" kemoterapi modtaget på grund af farven på det indgående stof. Komponenter i rød kemoterapi:

  • Epirubicin.
  • Idarubicin.
  • Doxorubicin.

Alle disse stoffer er røde og meget giftige. Rød kemoterapi udføres som en uafhængig metode eller i kompleks behandling efter operationen.

På Yusupov hospitalet anvendes alle typer kræftbehandling afhængigt af indikationerne. Lægen leder patienten til diagnostiske undersøgelser ved hjælp af MR, CT eller ultralyd. Efter en komplet undersøgelse ordineres behandling. Rød kemoterapi kræver, at der tages hensyn til alle de individuelle egenskaber ved patientens krop, omhyggelig valg af dosis afhængigt af alder, vægt og samtidig sygdomme. For at reducere den toksiske belastning under behandling med rød kemoterapi tages pauser. Det hjælper kroppen med at komme sig, fremmer fjernelsen af ​​giftige stoffer.

Under behandling med rød kemoterapi stiger patientens temperatur, appetitten forsvinder ofte, ændringer i det endokrine system opstår, menstruationscyklussen forstyrres, æggestokkens funktion hæmmes, og en tendens til forskellige infektioner vises. For at reducere de toksiske virkninger af kemoterapi ordineres yderligere lægemidler, herunder antibiotika, kvalme, opkastning. Rød kemoterapi er indiceret i tilfælde af en aggressiv og vanskelig form for kræft. Indikationerne for udnævnelsen af ​​rød kemoterapi er følgende betingelser:

  • For at forhindre spredning af metastaser.
  • Når remission kun opstår efter kemoterapibehandling.
  • Som en forberedende behandling til operation.

Ved udførelse af denne type kemoterapi skal patienten overholde et sparsomt regime, undgå hypotermi, stress, spis godt, faste kan forværre patientens tilstand.

Patientanmeldelser

Rød kemoterapi har mange bivirkninger. De fleste patienter taler om rød kemoterapi som en vanskelig, men effektiv metode. Mange patienter, der har gennemgået rød kemoterapi, siger, at deres generelle tilstand forværres, hår falder ud, koordination af bevægelse forstyrres, ofte svimmel, kvalme, ubehag og smerter i mave-tarmkanalen, hørelsen er nedsat, og kramper kan begynde. I nogle tilfælde er der et fald i niveauet af hæmoglobin i blodet, leukocytter, der opstår alvorlige helbredsproblemer, kemoterapi skal annulleres, kemoterapimetoden, medicin.

Når du udfører kemoterapi, er det vigtigt at følge en bestemt diæt, hvile godt og være i den friske luft. Patienter, der gennemgår kemoterapibehandling, bør udelukke fra kosten:

  • Stegt, salt, krydret, syltet, surt, fedtet.
  • Spis mindre kød ved at erstatte det med fisk.

Alle produkter skal være frisklavede, menuen skal indeholde nok grøntsager og frugt, fødevarer med et højt indhold af vitaminer og mikroelementer. Kosten inkluderer fisk og skaldyr, tør rødvin, friskpresset juice. Fisk, grøntsager dampes, koges. Anmeldelser efter kemoterapi for brystkræft taler om det som en vanskelig, men hilsenagtig metode til kræftbehandling. Kemoterapi til kræftmetastase forlænger patienternes levetid betydeligt.

Behandling på Yusupov hospitalet

Lavgradig brystkræft er en aggressiv form for kræft med dårlig prognose for overlevelse. Dårligt differentieret brystkræft er kendetegnet ved hurtig metastase, hurtig skade på hele brystet og er meget vanskelig at behandle. Kemoterapi til lavgradig kræft er indiceret til alle patienter, uanset om der findes metastaser eller ej. Kemoterapi behandling hjælper med at stoppe væksten af ​​ondartede celler, processen med at sprede metastaser.

Alle typer kemoterapi, inklusive rød kemoterapi, udføres i onkologiklinikken på Yusupov hospitalet. Onkologen beregner omhyggeligt dosis af lægemidler, overvåger patientens tilstand, foretager ændringer i behandlingen, når der opstår alvorlige bivirkninger, og erstatter lægemidler. Lægen beslutter, hvor mange kemoterapikurser patienten skal gennemgå, om de skal udføre kemoterapi før eller efter operationen, hvilke lægemidler der hjælper mere effektivt med denne form for sygdommen.

Skal du beslutte dig for kemoterapi?.

Min far blev opereret for at fjerne en tumor i endetarmen for 1 måned siden. en måned senere fik de besked på kemi. men efter operationen fungerer tarmen ikke som den skal. bestået prøver i dag. alt er normalt, undtagen POE, det er 40 :(.
mit hjerte bryder med beslutningen om at tage. far nægter kemi, siger at folk ikke lever længe efter det. men jeg har en dobbelt følelse. Jeg er bange for, at der ikke længe er tilbage uden hende, og at efter hende med et sådant humør som fars, intet vil forbedre sig, kun hun vil lide af bivirkninger.

der gennemgik kemi, hvordan skete det efter det.

der tolererer kemoterapi hvordan?

  • Log ind for at svare på emnet
  • Op
  • Op
  • Op

og jeg er færdig med kemoterapi, nu er jeg ved at komme mig, jeg er ved at komme mig efter alt, hvad jeg har erhvervet

og hvornår begynder håret at vokse? og om tamoxifen bedes du fortælle os

  • Op
  • VeraZ
  • Brugere
  • 34 indlæg

Hår begynder at vokse i 20-30 dage efter introduktionen, mange krøller endda lidt. Fuldt restaureret.

Jeg vil sige, at jeg har hørt om tamoxifen: det påvirker blodkarrene, jeg har en ven (35 år gammel), der endda bærer kompressionsstrømper for at forhindre alle mulige uønskede effekter, men generelt tåler det normalt. Jeg hørte, at han giver en stigning i vægt, men dette er individuelt, jeg ved det helt sikkert, ikke for alle. Du kan sandsynligvis læse instruktionerne til selve stoffet, men der kan nævnes så mange ting der - der er mange bivirkninger angivet med den sædvanlige pentalgin.

Helbred, kom dig, held og lykke!

"Kemi" og liv. Myter og sandheder om kræftbehandling

Vores ekspert er en onkolog, hæmatolog, et medlem af European Society for Medical Oncology (ESMO), et medlem af Neuro-Oncological Society, ph.d. Mikhail Laskov.

Ofte skræmmer den kommende behandling patienterne mere end selve diagnosen. Når alt kommer til alt, hvis flertallet af patienter ikke har fordomme om operationen (det burde være sådan), så er der mange af dem om kemoterapi. Nogle gange afviser folk endda behandling og foretrækker folkemetoder, hvilket naturligvis fører til uoprettelige konsekvenser..

Myte 1. Kemoterapi dræber ikke kun kræftceller, men også immunitet. Derfor gør det mere skade end godt..

Rigtigt. "Kemi" reducerer immuniteten, men ikke så meget som mange tror. Blodtællinger påvirkes hovedsageligt - hæmoglobin, leukocytter, blodplader. Men de kommer sig ret hurtigt. Patienter bør dog passe på infektioner. Kræft er ikke en absolut kontraindikation for vaccinationer for eksempel mod influenza, men selve denne infektion kan være farlig for en svækket krop. Derfor bør patienter konsultere deres onkolog om muligheden for vaccination og den foretrukne vaccinetype. Naturligvis bør man ikke træffe sådanne beslutninger uafhængigt..

Langsigtede bivirkninger af "kemi" er yderst sjældne. Kun 2-3% af patienterne kan have langvarige manifestationer af hjertesvigt, nedsat nyrefunktion, problemer forbundet med nerveender. Resten af ​​skaden opstår enten slet ikke, eller genopretning sker inden for flere måneder efter afslutningen af ​​behandlingen. Men selvom "bivirkningen" ikke forsvinder, kan og bør der håndteres den. For eksempel er det nogle gange (ifølge indikationer) nødvendigt at stimulere knoglemarvets arbejde for at gendanne blodtal, og nogle gange er det nok bare at vente lidt - og alt vender tilbage til det normale alene. Men behandlingens taktik bør kun bestemmes af en læge. Forresten, ikke nødvendigvis en onkolog. Du kan kontakte specialiserede specialister - afhængigt af hvilket organ der ikke fungerer.

Myte 2. Kemoterapi er ubrugelig. Der er et link på Internettet til en undersøgelse fra 2004, der hævder, at "kemi" øger overlevelsen med kun 2,2%.

Rigtigt. Sådanne påstande er ulogiske. Faktisk, for hver type kræft såvel som sygdomsstadiet og selve tumorens egenskaber har kemoterapi en anden effektivitet. Så det at tale om procent er som at måle gennemsnitstemperaturen på et hospital. Kemoterapi har vist sig at være effektiv. Desuden er dette i nogle tilfælde den eneste behandling. Og kur. For eksempel med blodtumorer. Men på trods af at kemoterapi kun er en del af den komplekse behandling i behandlingen af ​​solide tumorer, er der tegn på, at kræft undertiden kun kan besejres ved hjælp af kemoterapi..

Myte 3. Effektiviteten af ​​"kemi" afhænger af sværhedsgraden af ​​"bivirkningerne". Hvis håret ikke er faldet ud, og sundhedstilstanden ikke er forværret, så forvent ikke effekten. Og omvendt - hvis det tolereres dårligt, så går alt godt..

Rigtigt. I de fleste tilfælde er dette ikke tilfældet. "Kemi" overføres individuelt: nogen taber sig på baggrund af behandlingen, andre tværtimod får kilo, nogen har næsten ingen ubehagelige symptomer, andre har nogle flere. Og selv manifestationerne kan være nøjagtigt det modsatte. For eksempel reagerer nogle mennesker på stoffer med diarré, andre med forstoppelse. Men alt dette betyder ikke effektiviteten af ​​behandlingen. Ikke desto mindre kan indirekte konklusioner undertiden drages. For eksempel er der en bestemt gruppe medikamenter, der forårsager hududslæt. Og lægen forstår: hvis patienten, der fik en sådan medicin, gik med acne, er det godt, og hvis han forbliver med ren hud, fungerer behandlingen sandsynligvis ikke. Eller for eksempel med kræft i æggestokkene ophobes nogle patienter med jævne mellemrum væske i bughulen, som skal pumpes ud en gang om måneden. Hvis væsken under behandlingen skal pumpes ud oftere, betyder det, at "kemi" ikke hjælper.

Myte 4. Kemoterapi er så vanskelig, at hele tiden behandlingen er i gang, og det er mindst seks måneder, er personen sengeliggende. Kan ikke arbejde, gå eller selvfølgelig dyrke sport.

Rigtigt. Bivirkningerne ved kemoterapi varer kun et par dage, så sker bedring, og personen føler sig som sædvanlig. Nogle mennesker føler næppe noget ubehag overhovedet. Derudover har samtidig terapi i et par årtier været brugt til at opretholde en god livskvalitet under behandlingen. Moderne antiemetiske lægemidler spiller en vigtig rolle i dette. Takket være dette fortsætter mange patienter under behandlingen med at arbejde, tage sig af børn osv. Desuden står videnskaben ikke stille. For eksempel udvikler immunterapi sig aktivt i dag og lover at gøre kræftbehandling ikke kun mere effektiv, men også mindre giftig. Nye cytostatika er dukket op og bliver fortsat testet - lægemidler, takket være hvilke en persons eget immunsystem vil bekæmpe kræft. For eksempel er der i behandlingen af ​​melanom i verden i dag et sted for onkolytiske vira. Disse stoffer injiceres i tumoren og ødelægger den. Takket være dem var det muligt at forlænge livet betydeligt for mennesker med en af ​​de mest aggressive typer kræft..

Med hensyn til sport vises selvfølgelig ikke høje belastninger under "kemi", men fysisk aktivitet, tværtimod, hjælper med at føle sig bedre og lettere at tolerere behandling og følgelig at øge dens effektivitet. Den mest nyttige - aerob træning (gå, cykle, stå på ski).

Myte 5. Under behandlingen skal du overholde en særlig diæt. For eksempel skal du stoppe med at spise kød for at dræbe kræft. Eller ikke at bruge søde og stivelsesholdige fødevarer. Fastende, inklusive tørt. Drik sodavand og lignende.

Rigtigt. Dette er alt vrøvl. Der er faktisk en opfattelse af, at det er bedre ikke at blive båret af rødt kød under behandlingen, men det betyder ikke, at det slet ikke kan spises. Det faktum, at kræft lever af sukker, og derfor er det strengt forbudt for syge mennesker at spise slik, er bare en myte. Selvfølgelig behøver du ikke kun spise kager - maden skal være afbalanceret. Det er godt, hvis kosten indeholder meget protein, herunder grøntsager. Det er umuligt at sulte med "kemi", endsige udføre tørre sultestrejker. Tværtimod skal du drikke meget - dette vil hjælpe nyrerne med at klare behandlingen bedre. Det er latterligt at tale om fordelene ved sodavand.

Myte 6. Da effektiviteten af ​​"kemi" kun bevares, hvis behandlingen bringes til slut, og intervallerne mellem kurser overholdes nøje, skal "bivirkninger" tolereres og ikke klages over. For at overleve kan du nedbryde alt.

Rigtigt. Nej, det kan du ikke. Derfor tager de altid inden "kemi" generelle og biokemiske blodprøver, urinanalyse, ordinerer et EKG. Hvis behandling udføres til en person, hvis blodtal er faldet kritisk, eller leveren og nyrerne ikke kan klare, kan han dø. Selv et lille fald bør ikke lukkes - når alt kommer til alt, hvis du gennemfører en "kemi" på en sådan baggrund, vil det ikke hjælpe patienten med at gennemgå yderligere behandling, men tværtimod vil det sandsynligvis gøre det umuligt. Derfor er du bare nødt til at stole på din læge og diskutere eventuelle spørgsmål, der opstår..

Myte 7. Det er ikke nødvendigt at holde op med at ryge og drikke, mens man gennemgår kemoterapi. Hvad nu - når alt kommer til alt er det værste allerede sket.

Rigtigt. Rygning og alkoholmisbrug under kemoterapi er en yderligere toksisk belastning på kroppen. Derfor må vi sige farvel til dårlige vaner. Og det er bedre ikke kun under behandlingens varighed, men også efter, for selv efter at du er helbredt af en kræft, kan du blive syg med en anden. For eksempel er rygning en af ​​de vigtigste risikofaktorer for lungekræft. Men et glas god tør rødvin eller lidt anden højkvalitetsalkohol - til appetit og humør - kan også fås til dem, der er i behandling.

Myte 8. Gravide kvinder, der beslutter at holde et barn, får ikke "kemi".

Rigtigt. Ikke altid. Det hele afhænger af selve sygdommen. For eksempel i tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen kan behandlingen ofte udsættes indtil fødslen - og der sker ikke noget forfærdeligt. I nogle andre tumortyper udføres "kemoterapi" under graviditeten, og fosteret lider ikke af en sådan behandling. Nu er der mange måder i enhver situation at forsøge at kæmpe for både moderens og barnets liv. Men nogle gange skal patienter træffe vanskelige valg og beslutte: enten at redde deres liv eller at redde barnet..

hvad man kan forvente efter den første procedure?

Side 1 af 3 123

Registrering: 08/09/2005 Stillinger: 21 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

hvad man kan forvente efter den første procedure?

Jeg appellerer til dem, der har gennemgået kemi. Jeg ved, at næsten alle her er.
Fortæl os hvilke negative symptomer du kan forvente i første omgang, og hvornår. Hvordan fjernes for at kæmpe? Eller er det for alle individuelt? Afhænger af stofferne?

Registrering: 26.11.2004 Stillinger: 23 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

Hej!
Min mor blev injiceret med Navoban for at lindre kvalme. Dette lægemiddel blev betragtet som meget godt for 3-4 år siden. Måske er der noget mere effektivt nu. Der var også "Latran", men efter min mening er det værre. Det er nødvendigt at se på Internettet, hvilke stoffer der er i afsnittet "Onkologiske lægemidler". I princippet, når en læge ordinerer et kemoterapiregime, skal han forklare, hvad han skal gøre, hvad han kan forvente, og han skal også ordinere antiemetiske lægemidler. Og sørg for at overvåge blodtalene! Et lavt antal hvide blodlegemer efter kemoterapi er allerede en kontraindikation for det næste kemoterapikursus. Det er nødvendigt at "øge" niveauet af leukocytter, så behandlingen kan fortsættes.
med respekt,
Tamara.

Registrering: 08/09/2005 Stillinger: 21 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

Besked fra% 1 $ s skrev:

Registrering: 15.11.2005 Stillinger: 223 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

For eksempel var mine kvalme symptomer mest alvorlige den 3. dag efter administration. Som et antiemetisk lægemiddel blev Zofran brugt (intravenøst ​​såvel som i tabletter, men jeg forsøgte ikke at vænne mig til tabletterne).
Temperaturen efter injektionen og hovedpine blev lettet af paracetomol.

Registrering: 26.11.2004 Stillinger: 23 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

Kære, Lyubava!
Dine spørgsmål er ikke dumme.
Jeg deler min erfaring, desværre er jeg ikke læge. Ja desværre.
Leukocytter skal øges med stoffer, der er mange af dem. Det er igen nødvendigt at se på informationen, nu glemte jeg bare navnene. I morgen vil jeg prøve at finde ud af det, tk. undskyld, jeg løber hjem nu, jeg er på arbejde. Med hensyn til produkterne blev vi tilrådet at bruge sort kaviar. Jeg forstår virkelig ikke, om dette giver mening, plus: hun er meget kær.
Leukocytter falder gradvist. Og det er nødvendigt, hvis du har en 21-dages pause mellem kemikurser, så de (leukocytter) ved det næste kursus var normale, mindst 3 (tre).
"Navoban" Er du blevet injiceret? Igen ved jeg ikke, hvad kemoterapiregime lægen ordinerede til dig. "Navoban" hjalp min mor meget.
med respekt,
Tamara.

Registrering: 08.12.2005 Stillinger: 230 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

lyubava,
det er godt at hæve leukocytter med afkog af byg.. du ser her efter afkog af byg.. pigerne rådede, og mange her har testet denne metode på sig selv

Registrering: 26.11.2004 Stillinger: 23 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

Lyubava, god aften igen!
Her er hvad jeg hidtil har fundet fra de stoffer, som du kan bekæmpe leukopeni med (et fald i antallet af leukocytter i blodet).
Det:
1. "Polydan"
2. "Leucogen"
3. "Leucovorin"
4. "Derinat" - normaliserer antallet af leukocytter, blodplader, har en antitumoreffekt.
5. "Galavit" - i kombination med kemoterapi som en immunmodulator.
Det er også nødvendigt at beskytte hjertet, hvis der er beviser. For eksempel kan Cardioxan bruges til at reducere kardiotoksiciteten ved kemoterapi. Men han er kær.
Leveren har også brug for beskyttelse. Ansøgning er mulig, "Heptral".
Hvis du har brug for det, så skriv til mig på ICQ, jeg giver det uden penge.
Men igen gentager jeg, alt skal afgøres med den behandlende læge, hvilke lægemidler der skal bruges til at reducere toksiciteten ved kemoterapi, men det er: kardiotoksicitet, hæmatotoksicitet.
Undskyld, hvis der er fejl.
Jeg har travlt (husarbejde - madlavning af kålsuppe til i morgen).

Registrering: 17.03.2005 Stillinger: 419 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

Tilføjet efter 11 minutter og 14 sekunder
Jeg fandt det her:
http://www.oncoforum.ru/showthread.p. 3774 # post13774 post 87 eller 78.

Registrering: 26.11.2004 Stillinger: 23 Har takket: 0 gange Har takket: 0 gange ->

Lyubava, hej!
"Navoban", som jeg skrev om, er et godt stof og hjalp min mor meget, når hun gennemgik kemoterapi. Kemoterapi var i henhold til "FAC" -ordningen - 6 kurser.
Annotation af "Navoban":
Latinsk navn: Navoban.
Farmakologiske grupper: Antiemetika. Nosologisk klassificering (ICD-10): R11 Kvalme og opkastning
Aktiv ingrediens (INN) Tropisetron (Tropisetron)
Anvendelse: Kvalme og opkastning under kræftbehandling (forebyggelse) og i den postoperative periode (forebyggelse og behandling).
Administration og dosering: Til forebyggelse af kvalme og opkastning under kemoterapi af tumorer: løbet af 6 dage. Den daglige dosis for voksne er 6 mg; på den første dag (kort i starten af ​​kemoterapi) IV drop eller jet, langsomt; i de næste 5 dage - indeni, 5 mg (1 kapsel) 1 time før morgenmad skyllet ned med vand.

Lyubava, du bør diskutere alle dine spørgsmål direkte med din behandlende læge. Især om de mulige ubehagelige konsekvenser af kemoterapi. Selvfølgelig skal du indstille dig selv til et positivt behandlingsresultat! Men du skal også vide, at kemoterapi ikke er et glas vand at drikke. Der kan være ubehagelige øjeblikke, symptomer, som du har brug for at vide og vide, hvordan du fjerner dem! Kemoterapi påvirker hele kroppen og ikke kun tumorceller, så det er nødvendigt at beskytte vigtige organer så meget som muligt: ​​lever, nyrer, hjerte. Hver person kan have alt på forskellige måder, selvom der er statistik, er der nogle generelle regler, generelle anbefalinger. Du har altid brug for at holde alt under kontrol, tage blodprøver: generelle og biokemiske.
med respekt,
Tamara.

HVEM har bestået kemoterapi. ELLER FAMILIE, RELATIVER, KOM IND, VENLIGST.

Min egen søster fik diagnosen brystkræft og fik ordineret kemoterapi. Det er forståeligt, at kemi planter alle organer, lever, nyrer, alt. Vi er interesseret i, hvordan vi kommer sig senere? Medicin, folkemetoder. Det er klart, at læger vil ordinere behandling for hende, men jeg vil gerne vide, hvilke metoder der er. Hvordan man gendanner hår, alle ved, at kemi fører til skaldethed. Generelt skriv alt, hvad du ved.

Jeg sender fra tid til anden dette indlæg for at høre så mange flere meninger.

Brugerkommentarer

  • 1
  • 2

Hjalp behandlingen? nemlig kemi? hun er nu i remission?

Ja, det hjalp, fuldstændig helbredt

Kan du venligst fortælle mig, hvordan kemien gik i sidste ende? Hvordan blev det overført, var det muligt at komme sig fuldt ud?

Nå, jeg ved det ikke... Min mand hjalp mig godt, støttede mig, forresten, han gik også til apoteket for samme emend. Han forstår alt, og jeg havde ingen generthed, ingen komplekser. Og da håret faldt ud, slog han hovedet som et tegn på støtte :)

Med kemoterapi er det vigtigste familielivet. Især når du vender dig udad og dit hår falder ud i klumper. På en eller anden måde vil jeg ikke have medlidenhed, især min mand. Først skal du komme i form - jeg drak emend og kitril. Så huskede jeg på min mand, da jeg holdt op med at være syg.

Det afhænger af, hvilken slags kemi... Hår kan forblive på plads. Jeg læste, at den indledende fase, sandsynligvis, kemien ikke vil være stærk, håret forbliver på plads, og der vil være kvalme under kurserne. Det vil komme sig hurtigt, alt vil være fint)))

eeeee, det siger lægerne. Hmm... Kemi er forskellig i intensitet, afhængigt af sygdommens sværhedsgrad. Og for eksempel gjorde min svigermor netop det, håret var på plads, og det begyndte også at vokse hurtigere. Men hun er i stabil remission, hvilket betyder, at alt er i orden. Du bør også rådføre dig med andre specialister...

Ja, det er hvad de sagde. Efter den anden kemoterapi begynder de at falde ud, sagde de, og kun 4 eller 6 blev ordineret.

åh Aliya, jeg ved det ikke, det vigtigste er din søsters helbred, lad hende blive bedre.

Forresten går mange stadig der for diagnostik, for i Rusland stiller de ofte den forkerte diagnose. En far og datter kom fra Kamchatka, han fik at vide, at der var tre måneder tilbage at leve (mavekræft), og hans datter (25 år gammel) havde kræft i æggelederne eller æggestokkene, de forberedte hende til en operation for at fjerne æggestokkene. Så i Israel blev mandens kræft bekræftet, men ANNULLERBART og i et meget ikke engang alvorligt stadium, og pigen BEKRÆFTE KRAFT overhovedet ikke, der var en simpel betændelse i vedhængene, som blev behandlet og sendt hjem. Og vores snatchere kunne simpelthen fratage hende muligheden for at få børn! I det andet tilfælde blev en mand udskrevet for at dø, hans slægtninge fik at vide at han havde tre måneder at leve, men han stadig "døde ikke og døde ikke", de begyndte at kontrollere igen, det viste sig at væske simpelthen var ophobet i hans hjerte og cellerne eksfolierede der og blev genfødt, blev svampet struktur, meget lig kræft, læger forvirrede, der var ingen kræft.

Ja, efter at have hørt en sådan diagnose, sagde personen sandsynligvis allerede farvel til livet, hvad han oplevede i løbet af disse tre måneder. Selvom han sandsynligvis tænkte meget om og måske begyndte at leve på en ny måde, da Gud gav ham en ny chance.

hvordan findes det? hvilke analyser?

Og hvordan er hendes holdning? Er alt normalt i dit personlige liv? De siger bare kræft er en fiasko i immunsystemet, når kroppen ikke ønsker at kæmpe, fordi den ikke ønsker at leve. Nogle gange brænder de hurtigt ud af en lille tumor, og nogle gange bliver den fjerde fase ligesom Daria Dontsova vundet. Min far døde af lungekræft, han blev behandlet i Israel efter den skadelige behandling af vores røvhåndede læger. Der foregår al diagnostik og behandling forskelligt. Hvis kemoterapi ordineres, ordineres der også blodrensende stoffer, som ikke gives på vores hospitaler. de er meget dyre. Her ligger folk bare lagvis og kaster op efter hver kemoterapi i en måned. Og det føles ikke engang syg der. De spiser endda der efter en halv time. Behandlingen der er dyr, men gennemførlig (sælge en to-tre-værelses lejlighed og komme sig). Det er også dyrt på grund af boligen. Folk bor der i seks måneder og kommer sig. Da de var ankommet der, mødte forældrene russere fra vores forskellige byer, som faktisk gik hjem, afsluttede behandlingen, blev undersøgt, hvorefter der ikke blev fundet en eneste kræftcelle. Nu behøver de kun at komme til en undersøgelse en gang om året (i Rusland vil INGEN af dem blive behandlet eller undersøgt mere). Mange kommer, gennemgår en undersøgelse der, de får ordineret behandling, de køber medicin der og går til Rusland til behandling (de kan dryppe det i enhver apotek, du skal bare have en behandlingsprotokol med dig med oversættelse, de gør det rigtigt på klinikken). Mor og far boede i Israel i tre måneder og fløj derefter hjem for at fuldføre behandlingen, men i Moskva i lufthavnen løb far tom for ilt i cylindre, og vores læger havde det ikke, og der blev aftalt en ambulance, som det blev aftalt en dag før, at de kørte op til hans fly at mødes med cylindre var sent i en time. Far mistede bevidstheden, den næste dag vågnede han, talte og døde derefter på et hospital i Moskva. I dette tilfælde kan læger gerne trække på skuldrene og sige "skæbnen betyder, at det var det." To kvinder, jeg kender med brystkræft, behandles til Tyumen Oncological Dispensary til ingen nytte. Jeg tror, ​​at hvis tilstanden efter seks kemoterapiforløb nu forudsiges at blive stadig forværret - vil kræften genoptages igen efter et stykke tid. Så her skal du gøre alt for i alle retninger, bruge alle behandlingsmetoderne fra folkemusik til kemoterapi, strålebehandling, biologisk bakteriebehandling (i Israel bruges det nu), kirurgisk indgreb (bare ikke i Rusland, det bedste i verden til at bekæmpe kræft nu betragtes som Tyskland, USA og Israel). Og det vigtigste er naturligvis personens ønske om at leve og kæmpe. Det tilrådes også at skifte dit hjem (for eksempel var der tilfælde, hvor der var en hud i huset eller der var en skjult kilde til stråling, der forårsagede sygdom hos beboerne), regionen, ændre livsstil, tanker, aktivitetssfære, social kreds osv. at opgive alt, hvad et eller andet sted på et ubevidst plan undertrykker, men en person kan ikke indrømme det for sig selv. Hvis en person er ensom eller skuffet over livet, ser det ud til, at kræft fremstår som en selvdestruktionsmekanisme. Men dette er bare min mening, ikke understøttet af videnskab.

så Abdulov ankom til en allerede meget vanskelig fjerde fase og røget en cigaretpakke om dagen, fik at vide, at han måske ikke ville overleve operationen, og han nægtede, vendte tilbage til Rusland for at sige farvel til sin familie og teatret. I Ufa ser det ud til med bedre medicin, i Tyumen dræbes kun mennesker.

rædsel ((på bekostning af kemi kan jeg ikke sige noget... kun min bedstemor stod over for kræft... men de gjorde det ikke for hende, fordi scenen var sådan, at den var ubrugelig ((

Jeg ønsker din søster helbred! lad ham blive rask snart

Desværre kan jeg ikke sige noget godt (((far døde af kræft, han var i sidste fase, efter operation og kemi levede han et år.

Det er meget godt den første! Så de kan helbrede alt!

En hurtig bedring for hende

Jeg havde en gudmor med kræft i moljernet, trin 4 var syg, efter kemoterapi var det meget dårligt, opkastet, der var intet hår, jeg kæmpede i 4 år. drak medicin og stoppede derefter med at kæmpe, stoppede med at gå til kemoterapi, hendes hår voksede tilbage, og seks måneder senere døde hun.

det vigtigste er, at alle støttede min søsters helbred!

det vigtigste er, at alle skal støtte, så det bliver lettere for hende!

Bivirkninger af kemoterapi

Kemoterapi er en af ​​de vigtigste behandlinger inden for onkologi. Virkningsmekanismerne for kemoterapi-lægemidler er forskellige, men de koger alle sammen til et princip: stoffer beskadiger og ødelægger hurtigt, der formerer kræftceller.

Da kemoterapi-lægemidler oftest injiceres intravenøst, spredes de i hele kroppen og angriber ikke kun tumorceller, men også sunde aktivt delende celler, især i hårsækkene, rød knoglemarv, slimhinder (mund, fordøjelseskanalen, reproduktionssystem). På grund af dette opstår bivirkninger. Nogle kemoterapimedicin kan beskadige celler i hjertet, nyrerne, blæren, nervesystemet, lungerne.

Konsekvenserne af kemoterapi er uønskede fænomener, der i en eller anden grad observeres hos hver patient..

Bivirkningerne ved kemoterapi kan bekæmpes, men kræver separat behandling. Specialisterne i den europæiske klinik udarbejder en individuel liste over anbefalinger og ordinerer moderne procedurer, der giver dig mulighed for at overføre behandling med den maksimale mulige komfort.

Hvis du er ved at få kemoterapi, er du sandsynligvis bekymret for alvorlige bivirkninger. Her er hvad du har brug for at vide om det:

  • Der er ingen pålidelig måde at forudsige, hvordan kroppen vil reagere på kemoterapi. Nogle patienter har næsten ingen bivirkninger, andre er meget markante..
  • I onkologi er der en regel: Dosis af et kemoterapimedicin skal være høj nok til effektivt at dræbe kræftceller, men lav nok til at forårsage et minimum af bivirkninger. Lægen er altid på udkig efter en "gylden middelvej".
  • I de sidste 20 år har læger lært, hvordan man effektivt kan forebygge og eliminere mange af bivirkningerne ved kemoterapi.

Støttende terapi hjælper med at komfortabelt omlægge kemoterapi. Dette er vigtigt, fordi sænkning af dosis eller seponering af kemoterapi-lægemidlet reducerer chancerne for vellykket behandling og øger risikoen for tilbagefald. Læger ved den europæiske kræftklinik ved, hvordan man holder bivirkningerne under kontrol.

De vigtigste bivirkninger af kemoterapi-lægemidler

Brug hurtige links til at lære om den bivirkning, du er interesseret i:

  • Hårtab
  • Anæmi
  • Ændring i appetit
  • Ændringer i hud og negle
  • Hukommelsesændringer
  • Forstoppelse
  • Svaghed og træthed
  • Kvalme og opkast
  • Virkninger på fertilitet hos kvinder
  • Indvirkning på fertilitet hos mænd
  • Mund og hals
  • Diarré
  • Ødem
  • Nerver
  • Urinveje
  • Blødende
  • Infektion

Hårtab (alopeci) med kemoterapi

Denne bivirkning af kemoterapi er ikke sundhedsskadelig, men det er ofte meget bekymrende for mange patienter. Hår falder ud på grund af det faktum, at kemoterapi beskadiger sine rødder, hvor celledeling opstår. Alopecia forekommer ikke hos alle patienter. Nogle gange bliver håret bare tyndere.

Hårtab begynder normalt flere uger efter start af kemoterapi. Nogle gange falder de hurtigt ud i klaser, nogle gange - gradvist. Oftest er denne bivirkning midlertidig. Hårgenvækst 3–6 måneder efter afslutning af behandlingen. Deres farve og udseende kan variere lidt..

Den europæiske kræftklinik bruger Orbis kølehætter til at forhindre hårtab. Når hovedbunden afkøles, krymper karene, blodgennemstrømningen, der indeholder kemoterapi, til hårrødderne falder.

Hvad du skal spørge din læge?

  • Vil mit hår falde ud under behandlingen?
  • Sådan plejer du ordentligt dit hår?
  • Er det muligt at bruge et kølehætte til at beskytte håret?
  • Hvor hurtigt hår vokser tilbage efter kemoterapi?

Anæmi med kemoterapi

Leveringen af ​​ilt til kroppens væv udføres af røde blodlegemer - erytrocytter. Hver af dem lever kun 3-4 måneder, så nye skal konstant dannes i den røde knoglemarv. Kemoterapi-lægemidler angriber røde knoglemarvsceller, indholdet af erytrocytter og hæmoglobin i blodet falder, anæmi udvikler sig.

Manifestationer af anæmi:

  • svaghed;
  • svimmelhed
  • åndenød, åndenød
  • cardiopalmus.

Fortæl din læge, hvis du begynder at opleve lignende symptomer. Anæmi kræver øjeblikkelig behandling. Der er stoffer, der øger aktiviteten af ​​rødt knoglemarv. I alvorlige tilfælde er erytrocyttransfusion indiceret.

Ændringer i appetit med kemoterapi

Typisk forårsager kemoterapi to typer appetitændringer:

  1. Nedsat appetit, selv til punktet for fuldstændig fravær.
  2. Ændring af smag af fødevarer.

Det er vigtigt for kræftpatienten at fortsætte med at spise og drikke nok væsker. Nogle tip kan hjælpe med dette:

  • Træn dig selv til altid at spise omtrent på samme tid. Selvom du ikke er sulten, skal du spise noget mad..
  • Ofte er 5-6 små måltider om dagen bedre end 3 store måltider..
  • Prøv nye retter.
    Hvis du ikke har lyst til at spise, skal du tage mad "til selskab" med familie og venner, mens du ser tv.
  • Krydderier kan forbedre smagen af ​​mad. Spørg din læge, hvilken der kan bruges i dit tilfælde.
  • Nogle gange vil patienter føle en metallisk smag i munden. I dette tilfælde kan du skifte ske og gaffel til plast.
  • Fødevarer skal indeholde mange kalorier og protein.
  • Flyt mere. Fysisk aktivitet hjælper med at øge din appetit.
  • Spis flydende mad (bouillon, ryster), der er nemme at sluge.
  • Drik ikke mens du spiser.
  • Hold en maddagbog, skriv alt, hvad du spiser, markér tiden. Dette hjælper dig og din læge med at overvåge, hvor godt du spiser..

Mad med højt kalorieindhold, der anbefales under kemoterapi:

  • Supper: bønner, linser, flødesupper.
  • Drikkevarer: sødmælk, frugtsmoothies, milkshakes, drikke yoghurt.
  • Snacks: bønner (sort og rød), kylling, fisk, æg, korn, nødder, hvedekim.
  • Desserter: boller, is, vanillecreme, yoghurt, budding.
  • Andre produkter: margarine, solsikke og smør, blød ost, creme fraiche, hytteost, mælkepulver, udskiftning af flydende måltid.

Hvis du taber dig, skal du informere din læge.!

Hvad du skal spørge din læge?

  • Hvilke fødevarer kan du spise?
  • Skal jeg tage vitaminkomplekser, protein shakes?
  • Hvor meget væske skal du drikke hver dag?
  • Hvilke fysiske øvelser kan du gøre for at øge din appetit??
  • Hvordan man fører en maddagbog, hvad man skal skrive der?
  • Hvornår skal du straks kontakte en læge??

Ændringer i hud og negle under kemoterapi

Under kemoterapikurser kan du blive generet af: tørhed, kløe, rødme, hudpine, øget følsomhed over for sollys. Hives kan forekomme på huden. Negle bliver sprøde, sprøde. Alle disse symptomer skal rapporteres til lægen..

Anbefalinger til hudpleje

  • Tag korte brusere og varmt vandbad. Brug ikke varmt vand.
  • Under vask bør huden ikke gnides med en vaskeklud, stryg den forsigtigt.
  • Påfør lotioner og cremer, spørg din læge eller sygeplejerske, hvordan du bruger dem korrekt.
  • Cremen skal være blød og skånsom mod huden. Brug aldrig produkter, der indeholder parfumeingredienser og alkohol.
  • Nogle gange skal majsstivelse påføres i området med hudfoldninger (i armhulerne, under brystkirtlerne, i popliteale huler). Dette hjælper med at forhindre irritation og kløe..
  • Hvis barbering forårsager ubehag, irritation, skal du barbere mindre ofte eller slet ikke barbere dig.
  • Beskyt din hud mod solskader. Når du forlader huset, skal du bære tøj med lange ærmer, bukseben, solcreme og chapstick.
  • Gå ikke til solarium.

Anbefalinger til neglepleje

  • Klip dine negle korte.
  • Bær gummihandsker på dine hænder, når du vasker og rengør..

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvordan plejer du korrekt din hud og negle? Hvilke værktøjer er bedre at bruge?
  • Hvilken type sæbe, shampoo og lotion bør ikke bruges?
  • Hvad skal man købe solcreme og hygiejnisk læbestift?
  • Hvad betyder det at behandle negle?
  • Er det muligt at lave manicure?
  • Hvad skal jeg gøre, hvis din hud klør meget?
  • Hvordan tager man sig af hud og negle efter behandling? Hvor lang tid vil det tage?
  • Hvornår skal du se en læge?

Hukommelse ændres med kemoterapi

Cirka en ud af fem patienter, der får kemoterapi, har problemer med hukommelse og tænkning. De kan skyldes to grunde:

  1. bivirkninger af kemoterapi;
  2. træthed, angst, stress på grund af sygdom og behandling.

Lægen skal forstå årsagerne og ordinere behandling. Nogle gange er hukommelsessvigt ikke særlig udtalt og forårsager ikke særlige problemer, i andre tilfælde forstyrrer det daglige aktiviteter.

Nyttige tip til at hjælpe med hukommelsessvigt:

  • Planlæg forud. Skriv dem ned i en dagbog eller på farvede klistermærker, der er indsat et fremtrædende sted.
  • De sværeste opgaver skal udføres, når du har det godt og kan koncentrere dig så meget som muligt.
  • Få mere hvile.
  • Noter, specialbokse, noter i en kalender eller dagbog hjælper med at tage medicin til tiden og korrekt..
  • Tøv ikke med at bede familie og venner om hjælp, hvis du ikke kan klare tingene alene..
  • Bed din familie om at minde dig om at tage medicin, procedurer.
  • Hvis du føler, at din tilstand er forværret, er dit sind forvirret - du skal ringe til lægen og bede nogen tæt på dig om altid at være sammen med dig.

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvorfor hukommelsen er forværret?
  • Hvilke lægemidler kan forbedre det?
  • Hvilke anbefalinger skal følges?
  • Hvor længe varer disse overtrædelser??
  • Hvornår skal du straks søge læge??

Forstoppelse med kemoterapi

Forstoppelse - en tilstand, når afføringen bliver tyndere, tykkere, efterlader med vanskeligheder, på toilettet skal du skubbe hårdt og i lang tid.

Hvornår skal jeg se en læge?

Fortæl din læge, hvis du oplever et af følgende symptomer:

  • Der var ingen afføring i mere end 2 dage.
  • Bekymret for mavesmerter.
  • Maven er steget i størrelse.
  • Nedsat appetit, periodisk er der kvalme og opkastning.

Sådan håndteres forstoppelse?

Mange mennesker får hjælp af disse enkle tip:

  • Drik rigeligt med væsker - mindst 8 glas om dagen. Almindeligt vand, kompot, frugt- og grøntsagsjuice, te, kaffe vil gøre. Vand hjælper med at blødgøre afføringen og gør det lettere at passere..
  • Spis mere fiberrige fødevarer som frø, nødder, grøntsager, frugt, fuldkornsbrød.
  • Flyt mere. Fysisk aktivitet hjælper med at forbedre tarmmotiliteten. Gå eller cykel i 15-30 minutter dagligt. Spørg din læge, hvilke øvelser du kan gøre for dig.

Hvad du skal spørge din læge?

  • Hvilke lægemidler kan hjælpe med at lindre forstoppelse?
  • Hvad er bedre at spise og drikke?
  • Hvor meget væske skal du drikke dagligt?
  • Hvilke fysiske øvelser kan du gøre?
  • Når du hurtigst muligt skal se en læge?

Træthed og svaghed under kemoterapi

Øget træthed kan være forbundet med kemoterapi, anæmi, stress og depression, søvnløshed og kronisk smerte. Undertiden forekommer træthed kun på bestemte tidspunkter, i andre tilfælde varer den hele dagen. Sørg for at fortælle din læge, hvis dette gør det vanskeligere for dig at klare dine daglige aktiviteter, hvis træthed ikke forsvinder, selv efter hvile.

Her er nogle tip, der hjælper dig med at forbedre:

  • Planlæg forud. Gør de vigtigste først, når du har det godt..
  • Bed din familie om hjælp, hvis du ikke kan gøre det alene.
  • Hvis du planlægger at fortsætte arbejdet under behandlingen - tag fri tid tidligt, tag mindre arbejdstid.
  • Det er nyttigt at føre en dagbog. Skriv ned i det hver dag, hvordan du har det. Dette hjælper din læge bedre med at overvåge din tilstand og ordinere optimal behandling..
  • Spis godt. Forbered mad, når du har det godt, og frys til fremtidig reference.
  • Bedre 5-6 små måltider om dagen end 3-4 store måltider.
  • Drik mindst 8 glas væske om dagen. Du kan tage små slurke hele dagen.
  • Prøv at træne mindst 15 minutter om dagen.
  • Få masser af hvile. Hvis du føler dig træt, skal du ikke tvinge dig selv og fortsætte med at arbejde..
  • Væn dig til lur. Det skal vare mindst en time.
  • Gå altid i seng på samme tid..
  • Prøv at slappe af før sengetid. For eksempel hjælper behagelig musik.
  • Din nats søvn skal vare mindst 8 timer.

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvilke lægemidler kan hjælpe med at klare træthed?
  • Hvad er bedre for mig at spise og drikke?
  • Hvor meget væske skal jeg drikke hver dag?
  • Hvilken øvelse kan forbedre mit velbefindende??
  • Hvordan kan jeg kontrollere mit helbred korrekt? Hvilke oplysninger skal registreres i dagbogen?
  • Hvornår skal du straks søge læge??

Kvalme og opkastning under kemoterapi

Normalt er kvalme og opkast besværligt på dage, hvor kemoterapi ikke administreres. Medicin og nogle anbefalinger hjælper med at klare disse bivirkninger:

  • Begræns krydret, sød, salt, stegt, fed mad.
  • Hvis du har et problem med lugten af ​​rå mad, skal du bede dine kære om at lave mad til dig..
  • Lad mad køle af, spis det ikke varmt.
  • Spis mindre måltider oftere. 5-6 små måltider om dagen er bedre end tre "store".
  • Hvis du har svært ved at drikke store mængder, skal du tage væsken hele dagen i små slurke.
  • Under introduktionen af ​​kemoterapi-lægemidler skal du prøve at slappe af og trække vejret dybt. Kære kan hjælpe, distrahere dig.
  • Find de bedste måltider for dig. Nogle mennesker har det godt med lidt forfriskning inden proceduren. Andre må hellere spise noget.
  • Det anbefales ikke at spise eller drikke noget i mindst en time efter administration af kemoterapi..
  • Akupunktur kan hjælpe nogle mennesker med at klare kvalme..

Mad og drikke til at forbedre din tilstand:

  • Gennemsigtige bouillon: oksekød, kylling, grøntsager.
  • Drue- eller tranebærsaft.
  • Soda.
  • Te.
  • Rehydron og andre rehydrering saltopløsninger.
  • Gryn.
  • Hudfri kylling, kogt eller bagt.
  • Havregryn.
  • Cookies, kiks.
  • Kogte kartofler.
  • Pasta, nudler.
  • Croutoner (fra hvidt brød).
  • hvide ris.
  • Yoghurt.
  • Æblesau.
  • Dåse ferskner og pærer.
  • Bananer.
  • Sherbet.
  • Frugtis.
  • Kissel.

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvilke fødevarer anbefales det at spise?
  • Hvilke fødevarer skal begrænses?
  • Hvilke fødevarer skal udelukkes fuldstændigt?
  • Hvor meget væske skal du drikke dagligt?
  • Kunne fysioterapi og akupunktur være nyttigt i mit tilfælde? Hvor finder man specialister?
  • Hvor kan du finde en ernæringsekspert, der hjælper dig med at finde din optimale diæt??
  • Hvornår skal du straks konsultere en læge?

Virkninger af kemoterapi på kvindelig fertilitet

Kemoterapi kan føre til lavere niveauer af kvindelige kønshormoner og for tidlig overgangsalder. Symptomer som:

  • Tørhed, kløe i skeden, smerter og ubehag under samleje.
  • Varmt blink.
  • Nedsat sexlyst.
  • Svaghed, følelsesmæssig ustabilitet, tendens til depression.
  • Uregelmæssige eller fraværende perioder.
  • Sved om natten.

Hormonbehandling, afslapningsteknikker og kunstige smøremidler til vagina hjælper med at klare disse manifestationer. Hvis du er bekymret for hedeture, skal du have en blæser med dig. Brug let tøj under varmt tøj, så det kan fjernes under højvande.

Under kemoterapi skal du bruge prævention, fordi kemoterapimedicin beskadiger embryonets og fostrets celler. Hvis du i fremtiden planlægger at få et barn, skal du på forhånd informere onkologen om dette, konsultere en reproduktiv sundhedsspecialist.

Virkninger af kemoterapi på mandlig fertilitet

Visse kemoterapimedicin forårsager et fald i testosteronniveauet hos mænd. Dette fører til nogle symptomer:

  • Erektil dysfunktion: Problemer med at få og vedligeholde en erektion.
  • Nedsat sexlyst.
  • Øget træthed.
  • Irritabilitet, tendens til depression.
  • Nogle gange hedeture, sved.

Nogle lægemidler hjælper med at bekæmpe disse lidelser..

Når en mand gennemgår kemoterapi, skal han bruge kondom under samleje, selvom partneren bruger anden prævention. Kemoterapi-lægemidler kan trænge ind i sædcellerne og komme ind i kvindens krop med det.

Mund og hals

Cellerne i slimhinden i munden og fordøjelseskanalen formerer sig konstant og fornys, så kemoterapimedicin kan beskadige dem. Hos nogle patienter opstår der en betændelsesproces i munden - oral mucositis inden for 7-10 dage efter behandlingsstart. Bekymringer for forbrænding, som efter en forbrænding med kogende vand kan der opstå sår.

Fortæl din læge, hvis du oplever lignende symptomer:

  • Det blev svært at spise og sluge.
  • Smertefulde pletter, sår dukkede op i mundslimhinden.
  • Sår dukkede op på læberne og kinderne indeni.
  • Du begyndte at smage og lugte mad, genstande på en anden måde.
  • Spyt er næsten ophørt med at udskilles, konstant tørhed i munden.
  • Smerter opstår, når du spiser varm eller kold mad.

Anbefalinger fra lægerne fra den europæiske kræftklinik:

  • Pas på dine tænder regelmæssigt. Børst tænder og tunge efter hvert måltid og inden sengetid.
  • Brug en tandbørste med blød børste eller vatpind.
  • Tandpastaen skal indeholde fluor - det hjælper med at styrke tænderne.
  • Gurgle med en opløsning af bagepulver (¼ tsk) og salt (1/8 tsk) i et glas vand. Derefter skal du skylle munden med almindeligt vand..
  • Fugt læberne med chapstick.
  • Drik i små slurke eller gennem et sugerør.
  • Vælg mad, der er blød og let at sluge.
  • Hvis du er bekymret for smerter i munden, kan du spise røræg, grød, kartoffelmos.
  • Bouillon, sovs, saucer kan hjælpe med at suge fast mad.
  • Spis ikke varm mad, lad den køle af.
  • Drik ikke citrus og tomatjuice.
  • Drik ikke alkoholholdige drikkevarer.
  • Drik ikke sukkerholdig sodavand, begræns fødevarer, der indeholder sukker.
  • Hvis du ryger, så prøv at holde op..

Besøg din tandlæge 2 uger før du starter kemoterapi. Hvis du behandler tænder, skal behandlingen være afsluttet.

Hvad du skal spørge din læge?

  • Hvilke mad og drikkevarer skal jeg spise??
  • Kan jeg skylle munden med en salt- og sodavand?
  • Sådan mindsker du smerter, mens du børster tænder?
  • Hvilken tandpasta er bedst at bruge?
  • Hvilke lægemidler kan reducere mine symptomer?
  • Hvornår skal du straks søge læge??

Diarré (løs afføring) med kemoterapi

Kemoterapi kan gøre afføringen løbende og hyppig. Under diarré mister kroppen væske, hvilket kan føre til alvorlige komplikationer. Nogle tip hjælper med at forbedre tilstanden og genopbygge væsketab:

  • Spis oftere: 5-6 små måltider om dagen i stedet for 3 store måltider. Giv præference til fødevarer, der er lette at fordøje.
  • Drik mere - 8-12 glas vand om dagen.
  • Gennemsigtige bouillon, gelé, Rehydron-opløsning hjælper med at genopbygge væsketab..

Undgå mad, der forværrer diarré:

  • Eventuelle alkoholholdige drikkevarer.
  • Koffein, herunder i sort og grøn te.
  • Fed, krydret, stegt mad.
  • Mælkeprodukter. Køb laktosefri mad i stedet..
  • Kål, broccoli og andre fødevarer, der øger gas.
  • Mysli, fuldkornsbrød og andre fødevarer med højt fiberindhold.
  • Rå grøntsager og frugter. I stedet er det bedre at spise dåse.
  • Nogle lægemidler forværrer diarré. Kontakt din læge, inden du tager dette eller det andet lægemiddel..

Hvornår skal man ringe til en læge?

Hvis diarré ledsages af nogle symptomer, indikerer dette en alvorlig lidelse. Kontakt din læge, hvis:

  • Diarré og kolik generer i mere end en dag.
  • Afføringsfrekvens mere end 6-7 gange om dagen.
  • Svimmel.
  • Temperaturen er steget over 38 ° C.
  • Smerter i endetarmen, urenheder i blodet i afføringen.

Hvad du skal spørge din læge?

  • Hvilke lægemidler hjælper med at klare løs afføring?
  • Hvor meget væske skal du drikke dagligt?
  • Skal du tage rehydratiseringsløsninger??
  • Hvor kan du finde en ernæringsekspert, der kan anbefale den optimale diæt under dit kemoterapikursus??

Hævelse med kemoterapi

Udbruddet af ødem kan fremkaldes af kemoterapimedicin, hormonelle ændringer i kroppen, generel sundhed (især det kardiovaskulære system). Se straks din læge, hvis du oplever et af følgende symptomer:

  • Vejrtrækningsbesvær.
  • At føle, at hjertet fungerer med mellemrum.
  • Hurtigt, brat ødem, der øges hurtigt.
  • Uforklarlig vægtøgning - det kan også være forbundet med ødem.
  • Meget sjælden vandladning, en lille mængde urin - dette indikerer, at væske tilbageholdes i kroppen.

Nogle anbefalinger hjælper med at forbedre tilstanden:

  • Brug løse sko.
  • Prøv ikke at stå i lange perioder.
  • Når du ligger eller sidder, skal du prøve at hæve dine ben, så de ikke er lavere end hjertestanden.
  • Vej dig selv dagligt på samme tid, hold en dagbog og skriv resultaterne ned hver dag.
  • Tilsæt ikke salt og sojasovs til mad.
  • Undgå mad med højt saltindhold: skinke, chips, surkål, syltede agurker.
  • Når du køber mad, skal du læse etiketterne og kontrollere, hvor meget salt der er i dem..

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvor meget salt kan jeg indtage om dagen?
  • Skal jeg bære kompressionstøj?
  • Hvilken vægtforøgelse du skal være opmærksom på?
  • Hvilke fødevarer er ikke værd at spise?
  • Hvordan kan du reducere hævelse og forbedre din tilstand??

Nervesystemet under kemoterapi

Kemoterapi kan forårsage nogle bivirkninger på nervesystemet. Efter at have bemærket dem, skal du straks informere lægen:

  • Smerter, mens du går.
  • Træthed i arme og ben, prikken, brændende, følelsesløshed.
  • Tab af balance, faldende.
  • Svimmelhed.
  • Muskelspasmer, kramper, smerter.
  • Forringet håndfunktion: det er sværere at hente og holde genstande.
  • Høretab.
  • Mavepine.
  • Forstoppelse.

Nyttige tip til mennesker med neurologiske lidelser:

  • Fjern eller flyt tæpper i dit hjem for at undgå at snuble.
  • Skru de specielle gelændere på badeværelset på.
  • Anbring en skridsikker måtte i dit badeværelse.
  • Brug behagelige sko uden høje såler.
  • Brug en stok.
  • Køb behagelige sko til dit hjem.
  • Brug gummihandsker, når du arbejder i køkkenet eller rengør.
  • Tjek dine fødder regelmæssigt med et spejl, spørg kære om hjælp.
  • Smerter og ubehag hjælper med at reducere ispakken.
  • Når du udfører gøremål, skal du tage dig tid og ikke overanstrenge dig selv.
  • Hvis du har svært ved at gøre nogle ting, tøv ikke med at bede om hjælp fra dine kære..

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvilke lægemidler kan hjælpe med at klare neurologiske lidelser?
  • Skal jeg gå til en kiropraktor?
  • Hvilke neurologiske problemer kan jeg have, og hvornår er det mest sandsynligt, at det sker??
  • Hvor længe disse bivirkninger varer?
  • Hvornår skal du se en læge?

Urinveje med kemoterapi

Kemoterapi kan ændre farve og lugt på din urin. Spørg din læge, hvilke ændringer der kan forekomme. Hvis der opstår nogle symptomer, skal du helt sikkert informere lægen om dem:

  • Kuldegysninger, feber over 38 ° C.
  • Urinen blev rød, orange, mørkegul, grøn, overskyet, blod dukkede op i den.
  • Vandladning blev vanskelig, under dem er der en brændende fornemmelse, smerte.
  • Urinen begyndte at lugte hårdt.

Nogle retningslinjer hjælper dig:

  • Drik rigeligt med væsker - mindst 8 glas dagligt. Det kan være vand, juice (det er bedre at fortynde dem med vand), frugtdrikke, milkshakes, kompotter, supper.
  • Drik rigeligt med vand, selvom du tisse ofte og tungt - dette hjælper med at normalisere din krop..
  • Undgå drikkevarer, der indeholder alkohol, koffein.

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvor meget væske har jeg brug for at drikke dagligt?
  • Hvilke drinks er bedre at drikke?
  • Hvilke drikkevarer er uønskede?
  • Hvilke drikkevarer kan ikke tages?
  • Hvornår skal du straks søge læge??

Blødning med kemoterapi

Kemoterapi undertrykker produktionen af ​​blodplader i den røde knoglemarv, som et resultat, deres niveau i blodet falder, og der opstår øget blødning. Blødning kan starte på grund af let vævsskade forårsaget af daglige aktiviteter.

Anbefalinger til patienter med øget blødning:

  • Gå ikke barfodet.
  • Brug en tandbørste med blød børste (disse gives til patienter på European Cancer Clinic).
  • Blæs ikke næsen for hårdt..
  • Brug kun en elektrisk barbermaskine.
  • Før du besøger tandlægen, skal du sørge for at konsultere din læge.
  • Løft ikke vægte.
  • Drik ikke alkohol.
  • Undgå forstoppelse, drik rigeligt med væsker.
  • Brug ikke lavementer.

Søg straks lægehjælp, hvis blødningen er alvorlig!

Hvad du skal spørge din læge om?

  • Hvilke lægemidler kan hjælpe med at reducere blødning?
  • Hvilke anbefalinger skal følges?
  • Kan blodpladetransfusion kræves? I hvilke tilfælde?
  • Hvornår skal du straks konsultere en læge?

Kemoterapi-infektion

Rapporter straks, hvis du har:

  • Temperatur 38 ° C eller højere. Spørg din læge, hvordan du måler din temperatur.
  • Du har kulderystelser.
  • Hoste eller ondt i halsen.
  • Øresmerter.
  • Hovedpine og smerter i de maxillære, frontale bihuler.
  • Smerter eller stivhed i nakkemusklerne.
  • Udslæt.
  • Sår, hvide pletter på tungen eller indersiden af ​​kinderne.
  • Rødme eller hævelse hvor som helst. Især vigtigt, hvis du har et kateter.
  • Blod i urinen eller uklar urin.
  • Smerter eller brændende fornemmelse ved vandladning.

Hvis du føler dig utilpas eller har symptomer, der ikke var der før, skal du ikke vente. Ring straks til din læge.

Følg disse tip for at reducere din risiko for infektion:

Vask altid dine hænder:

  • Før du laver mad og spiser mad,
  • Efter toilettet,
  • Efter at have været på offentlige steder. Vask dine hænder med varmt vand og sæbe..
  • Bed dine kære om også at vaske hænderne grundigt..
  • Tal med din læge om brug af håndrensemiddel.

Følg hygiejnereglerne:

  • Børst tænderne efter måltider og inden sengetid. Brug en meget blød tandbørste.
  • Hvis du har et kateter, så prøv at holde området tørt og rent. Spørg sygeplejersken, hvordan man tager sig af dette sted.

Prøv at undgå kvæstelser:

  • Brug en elektrisk barbermaskine, ikke en almindelig barbermaskine.
  • Vask dig grundigt og forsigtigt efter brug af toilettet. Fortæl din læge, hvis dit rektale område gør ondt eller bløder.
  • Rør ikke ved eller klem bumser.

Undgå kontakt med bakterier:

  • Hold dig væk fra smitsomme mennesker, især dem med forkølelse eller influenza. Undgå store skarer.
  • Vask rå frugter og grøntsager grundigt.
  • Vask dine hænder grundigt efter håndtering af rå kød. Steg kødet grundigt.
  • Forsøg at undgå mennesker, der for nylig er blevet vaccineret mod mæslinger, skoldkopper, polio.
  • Få nogen til at rydde op efter kæledyrene.

Spørgsmål til din læge:

1. Hvornår skal jeg ringe til en læge?
2. Hvad kan jeg ellers gøre for at undgå infektion?
3. Hvor ofte skal temperaturen måles?
4. I hvilke tilfælde skal du ringe til en ambulance?

Artikler Om Leukæmi